Zdrowa dieta dostarcza organizmowi energii
Nasze ciało czerpie potrzebną mu energię ze spalania trzech rodzajów substancji: białka, tłuszczów i węglowodanów. Wydzielające się w trakcie tego procesu ciepło można zmierzyć. Spalenie 1 g białka lub węglowodanów to 4 kcal, a spalenie jednego grama tłuszczu — 9 kcal. Witaminy, składniki mineralne, mikroelementy i woda nie dostarczają organizmowi żadnych kalorii, ale są niezbędne dla jego prawidłowego funkcjonowania.
Białko, tłuszcz i węglowodany
Białko jest budulcem dla komórek, mięśni, organów ciała i krwi. Organizm może odłożyć stosunkowo niewielką jego ilość, dlatego powinno się codziennie jeść produkty, zawierające ten składnik. Jednak zbyt duża ilość białka przekształca się w tłuszcz. Niemowlęta, dzieci, młodzież i kobiety w ciąży potrzebują więcej białka niż inni. Węglowodany dostarczają dużej ilości energii potrzebnej do pracy mięśni i mózgu. Bez nich wątroba nie mogłaby prawidłowo pracować i rozkładać tłuszczu. Za ich pośrednictwem organizm otrzymuje wiele ważnych substancji mineralnych. Kiedy jednak spożywamy zbyt wiele węglowodanów, organizm przekształca je w tłuszcz.

Źródła tłuszczu
Niezbędne substancje
Nasz organizm potrzebuje pewnej ilości tłuszczu, który dostarcza energii, jest składnikiem błony komórkowej i hormonów, zawiera rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A, D, E i K i transportuje do krwi niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Dzienne zapotrzebowanie na takie kwasy wynosi 6-8 g. Organizm nie może ich sam wytworzyć, dlatego trzeba ich dostarczać w pokarmach.
Nasze ciało nie może też samodzielnie wytwarzać witamin. Aby zachować zdrowie i dobrą kondycję, trzeba jeść dużo pokarmów zawierających witaminy. Rozróżnia się dwa rodzaje witamin: A, D, E i K, które rozpuszczają się w tłuszczach i są wraz z nimi odkładane, i rozpuszczalne w wodzie, takie jak: witamina B1, B2, B6, B12, kwas foliowy, niacyna, kwas pantotenowy, biotyna i witamina C, których organizm nie może przechowywać, dlatego powinno się codziennie jeść pokarmy z ich zawartością.
Składniki mineralne
Nie dostarczają one organizmowi energii, ale spełniają wiele ważnych funkcji. Wapń i fosfor wzmacniają kości i zęby. Sód i potas regulują gospodarkę wodną. Potas, wapń, sód i magnez są niezbędne do prawidłowego działania mięśni i układu nerwowego. Magnez pobudza działanie wielu enzymów. Składniki mineralne mogą spowalniać lub przyspieszać przemianę materii. Zdrowa i zrównoważona dieta dostarcza organizmowi wystarczającej ilości minerałów.
Błonnik — niestrawny, ale pożyteczny!
Błonnik to niestrawione resztki pokarmowe, pochodzące ze zdrowych i bogatych w węglowodany pokarmów. Ma on wiele zalet dla osób,które chciałby schudnąć. Nie zawiera kalorii, osłania i chroni substancje odżywcze. Pobudza przemianę materii oraz proces trawienia. Wiąże szkodliwe produkty przemiany materii i jest wraz z nimi wydalany z organizmu.