Płatki owsiane na udany poranny posiłek

Owsianka – zazwyczaj kojarzy nam się ona jedynie z niezbyt smakowitą breją serwowaną na śniadanie w przedszkolu czy też w żłobku. Danie to może mimo to być przepyszne oraz zdrowe, pod warunkiem, że tylko poświęcimy mu trochę serca. Śniadanie stworzone na bazie płatków owsianych oraz mleka jest przecież bardzo mądrym pomysłem na pełny witamin oraz minerałów początek dnia.

Często mylnie obawiamy się, że dietetyczne śniadanie nie może przyjąć formy płatków owsianych. Każda kobieta może bowiem spożywać ją bez przeciwwskazań pod warunkiem, że do jej przygotowania nie wykorzysta cukru. Cukier trzeba zastąpić niewielką ilością miodu lub przyrządzić owsiankę w wersji pozbawionej słodyczy.

Owsianka jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, błonnika oraz fosforu, żelaza, a także cynku. Jej spożywanie wpływa więc znakomicie nie tylko na poprawę metabolizmu i odchudzanie, ale i na ogólną kondycję naszego organizmu. W przypadku kobiet niezwykle ważką kwestią jest obecność cynku w płatkach owsianych – pierwiastek ten jest bowiem odpowiedzialny za prawidłowy stan cery, pomaga zminimalizować niechciane zmiany skórne, a ponadto chroni przed pojawianiem się rozstępów.

Spożycie dietetycznego śniadania składającego się z mleka oraz płatków owsianych jest rekomendowane nie tylko tym kobietom, które pragną pozbyć się niepotrzebnych, dodatkowych kilogramów, ale wszystkim paniom, którym zależy na radosnym samopoczuciu przez cały dzień. Ten prosty posiłek można bowiem przyrządzić z wykorzystaniem orzechów, bakalii lub owoców, które świetnie poprawiają nastrój na cały dzień oraz doskonale podkręcają smak posiłków, które zazwyczaj kojarzą nam się w nie za bardzo apetyczny sposób.