Konsumpcja, by być szczupłym?
Całkiem sporo ludzi na sam dźwięk słowa „dieta” ma negatywne nastawienie. Tymczasem, nie musi to oznaczać okrutnego głodzenia się, czy też beznadziejnych i okropnych posiłków. Dieta oznacza dobrze dobrane żywienie, które zagwarantuje właściwe ilości kalorii oraz dostarcza wartości odżywcze, dopasowane do każdej osoby w zależności od jej wagi i stopnia aktywności fizycznej.
Niskokaloryczne przepisy kulinarne nie muszą składać się z produktów, których wcale nie chcielibyśmy jeść. Dobra dieta, może być także dietą apetyczną. Sporo osób obawia się konieczności rezygnacji z mięsa. Popularnym mitem jest, że dietetyczny obiad powinien być pozbawiony produktu mięsnego. Należy jedynie dobrze wybierać jego rodzaj.
Gdy jednak nie potrafimy odpuścić sobie mięsa, w ogóle tego nie musimy robić. Dietetyczne przepisy kulinarne mogą posiadać wśród swoich składników głównie drób, a w szczególności mięso indycze. Drób charakteryzuje się dużą ilością białka, które wesprze budowę naszych mięśni oraz ma w swoim składzie niewielką ilością tłuszczu, dzięki czemu, tkanka tłuszczowa nie będzie się odkładać tam gdzie nie powinna.
Zauważmy też, że kartofle nie zawierają dużej ilości kalorii. Kaloryczne zazwyczaj bywa to, czym je polewamy. Nie musimy zatem rezygnować z ziemniaków, zmniejszmy w zamian za to ilość tłuszczu, którym je polewamy. Jeżeli mamy tego typu szansę, smażmy na oliwie z oliwek zamiast używać oleju.
Nie korzystajmy z niezdrowych przekąsek typu chipsy. Na ich miejsce znacznie lepiej będzie wprowadzić orzechy, pełne zdrowych tłuszczów roślinnych, które wesprą funkcjonowanie naszego serca, tak ważną nie tylko czasie odchudzania. Ziarna słonecznika, pestki dyni, również będą działać jako świetna, małokaloryczna przekąska.