Dni oczyszczania organizmu

Dzień zbożowy – zdrowe produkty pełnoziarniste
Najważniejszą częścią diety są tego dnia produkty pełnoziarniste. Potrawy z nich przygotowane są bardzo sycące, a zawarty w nich błonnik pomaga oczyścić organizm. Ważne jest, aby tego dnia pić dużo płynów, przede wszystkim wody mineralnej.

Sałatka z płatków zbożowych z wiśniami (Śniadanie)
Czas przygotowania: około 25 minut

  • 60 ml chudego mleka
  • 150 g wiśni
  • 40 g razowych płatków zbożowych
  • 1 łyżka miodu akacjowego
  1. Dodać do mleka taką samą ilość wody, podgrzać. Wsypać płatki, gotować 10-15 minut na małym ogniu, ciągle mieszając.
  2. Umyć i wydrylować wiśnie.
  3. Zdjąć płatki z ognia, wymieszać je z miodem. Przybrać sałatkę wiśniami.

Owocowy shake (Drugie śniadanie)
Czas przygotowania: około 10 minut

  • 1 owoc kiwi
  • 100 ml soku z marakui
  • 1 mały banan
  1. Obrać owoce i pokroić je na kawałki, zmiksować razem z sokiem w mikserze.

Grzybowe risotto (Obiad)
Czas przygotowania: około 1 godziny

  • 125 g suszonych kurek lub innych świeżych grzybów
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 70 g krótkoziarnistego ryżu
  • 150 ml wywaru warzywnego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki startego parmezanu
  1. Namoczyć suszone grzyby w letniej wodzie. Świeże grzyby oczyścić. Grzyby udusić z niewielką ilością masła i wywaru warzywnego.
  2. Zeszklić posiekaną w kostkę cebulę na rozgrzanym oleju.
  3. Dodać ryż i przez chwilę razem dusić. Od czasu do czasu dolewać trochę wywaru warzywnego, aby stale przykrywał gotujący się ryż. Gotować 30-40 minut, często mieszając.
  4. Na krótko przed zakończeniem czasu gotowania dodać do ryżu osączone grzyby. Wymieszać, przyprawić do smaku solą oraz pieprzem i posypać parmezanem.

Rada
Do tej potrawy pasuje świeża sałata. Możesz też zmniejszyć ilość wywaru i dodać trochę wytrawnego białego wina.

Podwieczorek 1 grapefruit.

Kolorowa sałatka z bagietką (Kolacja)
Czas przygotowania: około 25 minut

  • 1 dymka
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól, pieprz
  • 1 pomidor
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1 łyżeczka miodu akacjowego
  • 1/2 ogórka sałatkowego
  • musztarda ziołowa
  • 1 pełnoziarnista mała bagietka
  1. Oczyścić i drobno pokroić dymkę.
  2. Wymieszać cebulę z octem, miodem i musztardą. Przyprawić do smaku.
  3. Pomidor, paprykę i ogórek oczyścić, umyć i pokroić.
  4. Polać warzywa przygotowanym sosem. Podawać od razu po przygotowaniu.