Dni oczyszczania organizmu
Dzień zbożowy – zdrowe produkty pełnoziarniste
Najważniejszą częścią diety są tego dnia produkty pełnoziarniste. Potrawy z nich przygotowane są bardzo sycące, a zawarty w nich błonnik pomaga oczyścić organizm. Ważne jest, aby tego dnia pić dużo płynów, przede wszystkim wody mineralnej.
Sałatka z płatków zbożowych z wiśniami (Śniadanie)
Czas przygotowania: około 25 minut
- 60 ml chudego mleka
- 150 g wiśni
- 40 g razowych płatków zbożowych
- 1 łyżka miodu akacjowego
- Dodać do mleka taką samą ilość wody, podgrzać. Wsypać płatki, gotować 10-15 minut na małym ogniu, ciągle mieszając.
- Umyć i wydrylować wiśnie.
- Zdjąć płatki z ognia, wymieszać je z miodem. Przybrać sałatkę wiśniami.
Owocowy shake (Drugie śniadanie)
Czas przygotowania: około 10 minut
- 1 owoc kiwi
- 100 ml soku z marakui
- 1 mały banan
- Obrać owoce i pokroić je na kawałki, zmiksować razem z sokiem w mikserze.
Grzybowe risotto (Obiad)
Czas przygotowania: około 1 godziny
- 125 g suszonych kurek lub innych świeżych grzybów
- 1 mała cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 70 g krótkoziarnistego ryżu
- 150 ml wywaru warzywnego
- sól, pieprz
- 2 łyżki startego parmezanu
- Namoczyć suszone grzyby w letniej wodzie. Świeże grzyby oczyścić. Grzyby udusić z niewielką ilością masła i wywaru warzywnego.
- Zeszklić posiekaną w kostkę cebulę na rozgrzanym oleju.
- Dodać ryż i przez chwilę razem dusić. Od czasu do czasu dolewać trochę wywaru warzywnego, aby stale przykrywał gotujący się ryż. Gotować 30-40 minut, często mieszając.
- Na krótko przed zakończeniem czasu gotowania dodać do ryżu osączone grzyby. Wymieszać, przyprawić do smaku solą oraz pieprzem i posypać parmezanem.
Rada
Do tej potrawy pasuje świeża sałata. Możesz też zmniejszyć ilość wywaru i dodać trochę wytrawnego białego wina.
Podwieczorek 1 grapefruit.
Kolorowa sałatka z bagietką (Kolacja)
Czas przygotowania: około 25 minut
- 1 dymka
- 2 łyżki octu balsamicznego
- sól, pieprz
- 1 pomidor
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 zielonej papryki
- 1 łyżeczka miodu akacjowego
- 1/2 ogórka sałatkowego
- musztarda ziołowa
- 1 pełnoziarnista mała bagietka
- Oczyścić i drobno pokroić dymkę.
- Wymieszać cebulę z octem, miodem i musztardą. Przyprawić do smaku.
- Pomidor, paprykę i ogórek oczyścić, umyć i pokroić.
- Polać warzywa przygotowanym sosem. Podawać od razu po przygotowaniu.