Dni oczyszczania organizmu

Jeśli znowu przydałoby ci się stracić parę kilogramów, spróbuj zastosować się do naszej rady. Wystarczy, że przez jeden dzień każdego tygodnia będziesz jeść potrawy, które oczyszczą twój organizm.

Ten dzień należy tylko do mnie!
Zdarza się, że po bardzo długiej zimie, po świętach lub po stresującym okresie, w którym pocieszaliśmy się słodyczami, przybędzie nam kilka kilogramów. Wtedy jest już najwyższy czas na dzień oczyszczania organizmu. Możesz również wybrać sobie jeden z dni naszej 3-tygodniowej kuracji. Ważne jest, aby ten dzień był dla ciebie przyjemny. Możesz wtedy czytać, leniuchować, kąpać się lub robić cokolwiek, co lubisz.

Dzień soków owocowych i warzywnych
W tym dniu należy po prostu odpoczywać. Unikaj wszelkiego fizycznego i psychicznego wysiłku, ponieważ tego dnia nie bodziesz nic jeść. Możesz natomiast wypić dowolną ilość wody mineralnej oraz 1 litr soku owocowego albo warzywnego. Najlepiej pić sok w niewielkich ilościach, kilka razy w ciągu dnia:

  • 5 razy 200 ml niesłodzonego soku owocowego albo warzywnego lub
  • 5 razy 200 ml świeżego soku jabłkowo-marchwiowego lub
  • 5 razy 200 ml świeżego soku pomarańczowego lub
  • 5 razy 200 ml świeżego soku jabłkowo-selerowego lub
  • 5 razy 200 ml świeżego soku pomidorowego.

Dzień owocowy – przysmaki z ogrodu
Tego dnia możesz wypić dowolną ilość wody mineralnej i niesłodzonej herbaty. Do tego możesz zjeść przez cały dzień 1,5 – 2 kilogramów surowych lub duszonych świeżych owoców. Dieta wyklucza banany i owoce awokado.

Dzień ryżowy
Tego dnia możesz wypić dowolną ilość wody mineralnej i zjeść łącznie 250 g niełuskanego, gotowanego ryżu. Podziel ryż na porcje. Jeśli chcesz, możesz do niego dodać kawałki duszonego jabłka lub cynamon.

Dzień wiosenny – smaczne i świeże warzywa
Pozwól, aby wiosna zawitała do twojego domu. Lekkie, ze świeżych produktów dania oczyszczają twój organizm. Pij dużo wody mineralnej. Spraw dobie przyjemność bukietem wiosennych kwiatów.

Jogurt ananasowy (Śniadanie)
Czas przygotowania: około 15 minut

  • 125 ml chudego jogurtu
  • 2 łyżki razowych płatków
  • 2 plastry świeżego ananasa
  • owsianka
  1. Przelać jogurt do miseczki. Posypać go pokrojonym w kostkę ananasem i płatkami owsianymi.

2 owoce kiwi (Drugie śniadanie)

Zapiekane szparagi (Obiad)
Czas przygotowania: około 45 minut

  • 1 łyżka sosu z cytryny
  • 1/2 jajka
  • 1-2 łyżek tartego chudego żółtego sera
  • 250 g szparagów
  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól
  • pieprz
  1. Zagotować wodę z cytryną i solą.
  2. Obrać szparagi, wrzucić je do wrzącej wody i gotować 15-20 minut.
  3. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Wymieszać śmietanę, jajko i starty ser. Przyprawić do smaku pieprzem.
  4. Wyjąć szparagi z wody, włożyć je do płaskiej żaroodpornej formy. Na wierzchu rozłożyć masę śmietanową. Piec około 10 minut.

Kanapka ze szczypiorkiem (Podwieczorek)
Czas przygotowania: około 10 minut

  • 1/2 pełnoziarnistej bułeczki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżeczki świeżego twarogu
  1. Posmarować bułeczkę twarogiem i posypać posiekanym szczypiorkiem.

Zupa z soczewicy (Kolacja)
Czas przygotowania: około 50 minut

  • 60 g soczewicy
  • pieprz
  • 1 dymka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego
  • sól
  • 1/2 l wywaru warzywnego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  1. Wsypać soczewicę na sito i spłukać ją pod gorącą bieżącą wodą. Dymkę oczyścić i drobno pokroić.
  2. Zeszklić posiekaną cebulę na rozgrzanym oleju. Dodać soczewicę i wywar warzywny. Doprowadzić zupę do wrzenia i gotować 30 minut na wolnym ogniu. Przyprawić do smaku pieprzem, sokiem z cytryny i solą.
  3. Gotową zupę posypać natką pietruszki. Podawać z pełnoziarnistym chlebem.